Bezoek Prehistorisch dorp Eindhoven 6 oktober 2019

06-10-2019

Het Prehistorisch Dorp is gevestigd in de Genneper Parken te Eindhoven, het is een historisch openluchtmuseum. Het museum toont aan de hand van archeologische reconstructies van gebouwen hoe er vroeger gebouwd werd.
De historische bewoners van het dorp (tijdgidsen genoemd) ontmoeten de bezoekers op hun erven, hoeves of ambachtshuizen voor een reis terug in de tijd. Ze gaan gekleed volgens de klederdracht van het betreffende tijdperk.
Helaas was het een regenachtige dag, maar dat heeft geen invloed gehad op deze bijeenkomst.
Om half elf was iedereen aanwezig. In de knusse Herberg Den Bonten Os was het lekker warm en werden we met een lekkere kop koffie/thee verwelkomd uiteraard met een lekkere verassing erbij.

Het was geen grote groep dus we hadden al gauw de Brabantse gezelligheid te pakken.
We werden door de middeleeuws geklede gids van het park welkom geheten en vervolgens werden we uitgenodigd om een reis te maken door de diverse historische tijden in het park.
We begonnen onze reis bij de "jagers en verzamelaars".
Hier was te zien hoe onze voorouders rondzwierven in de streek en welke materialen ze allemaal vergaarden om te overleven in de natuur. Zoals het verzamelen van voedsel en het maken van gereedschappen.

Daarna gingen we door naar de Bronstijd, ijzertijd en de romeinse tijd.
Hier brachten we een bezoek aan een Romeins wellness center. Hier werd een demonstratie weggegeven van een scrub behandeling door de romeinen. Door de enthousiaste gids vergaten we de huidige tijd al heel snel en moesten alweer snel doorlopen anders zouden we de grote modeshow allertijden die om 12u gepland stond missen .
Vroeger hadden ze wel alle tijd.
We werden verrast door de vele vrijwilligers van dit museum die hun vrijetijd aan dit thema besteden. Een modeshow toonde hoe de diverse kleding door de tijd ontwikkelde tot de mode de wij als "normaal" beschouwen.

Na dit mooi overzicht van de Haute couture door de tijd heen, gingen we weer terug naar de Herberg waar we konden aanvallen op een stevige lunch me diverse fruitsappen.
We konden hier ons honger makkelijk stillen want er was genoeg om te eten. Gezellig werd er met elkaar gesproken over de toch mooie dingen die we hiervoor gehoord en beleefd hadden. Na deze lunch was het georganiseerde gedeelte van deze dag ten einde gekomen. We mocht nu op eigengelegenheid het museum beleven en de diverse ambachten en andere technieken zelf ervaren. Na het afscheid nemen van elkaar ging iedereen zijns weegs. Het museum bleef tot 17 uur open en eenieder die dat wilde kon het museum zelf verder bekijken in datgene waarin men geïnteresseerd was.

Ondanks dat we met een klein aantal waren was het een zeer geslaagde dag en werd de organisatie bedankt.
Arnold Roijmans